Vitamine B12 tekort?

Posted on Posted in Geen categorie

Sinds 2 jaar eet ik zelf geen vlees meer en ik voel me er prima bij. Overigens eet ik nog wel vis, behalve gekweekte vis.

Je vraagt je misschien af waar ik dan mijn vitamines uit haal. Er zijn genoeg bronnen waar het in zit. Later hier meer over.

Hoeveel vitamine B12 hebben we eigenlijk nodig? Volgens het Voedingscentrum voor volwassenen vanaf 19 jaar 2,8 mcg (ADH) (1) Volgens de Europese voedselautoriteit EFSA is het 4 mcg per dag. (2) Het beste lijkt het om de inname van vitamine B12 wat ruim te nemen. Voor vitamine B12 heeft men nog nooit een bovengrens kunnen vaststellen. De kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 is heel klein, zegt het Voedingscentrum. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. (1)

De bronnen

Vitamine B12 kun je uit dierlijke producten maar óók uit plantaardige producten halen.
De dierlijke producten zijn vlees, vleeswaren, schaaldieren, eieren, vis, melk en melkproducten.
Nu wil je natuurlijk ook weten hoeveel mcg B12 een product levert.

Hieronder een indicatie:
Bakje halfvolle yoghurt (200 ml) – 1 mcg
Één ei (50 g) – 0,6 mcg
Edammer kaas (50 g) – 0,9 mcg
Rundvlees (75 g, gaar) – 0,8 mcg
Varkensvlees (75 g, gaar) – 0,8 mcg
Zalm (100 g) – 4,0 mcg
Sardines (100 g) – 17 mcg
Forel (100 g) – 5 mcg (1,3)

Er wordt gezegd dat vitamine B12 niet voorkomt in plantaardige producten. En als het er wel in zit zoals in algen en paddenstoelen, dat het lichaam het niet opneemt. Toch, volgens Japanse onderzoekers (4), blijkt er wel opneembare vitamine B12 te zijn in paddenstoelen en zeewieren. Bijvoorbeeld in shiitake. 50 gram gedroogde shiitake levert 2,8 mcg op. Terwijl 500 gram verse shiitake dit ook oplevert. Maar om nou een halve kilo shiitake te eten… hm liever niet!
Sommige zeewieren bevatten een relatief hoge B12, zoals darmwier ofwel groene nori en purperwier ofwel paarse nori. Dit zijn de meest gegeten zeewiersoorten. Wij kennen ze vooral van de Japanse sushi.
Voor vegetariërs zijn de nori-vellen de meest geschikte vitamine B12 bron. Ongeveer 4 gram gedroogde paarse nori (1,5 nori-vel) zou de ADH van 2,8 mcg leveren. (5)
Ook gefermenteerde voedingsmiddelen zoals tempé of kimchi bevat vitamine B12. Alleen is dit een kleine hoeveelheid.

Buiten vegetariërs of veganisten zijn er meerderen groepen die risico lopen op een tekort:
Ouderen
Medicijngebruikers
Zwangere vrouwen

1. www.voedingscentrum/encyclopedie/vitamine-b12.aspx
2. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for cobalamin (vitamin B12). Eruopean Food Safety Authority, 9 juli 2015
3. Hoffer A, Walker M. Voeding, verouderen & dementie. Intro, 1990
4. Nutrients 2014; 6(5): 1861-1873
5. Fytotherapie 2016: 2:24-25

 

Ben jij ook geveld door griep?

Posted on Posted in Acupunctuur

Wat kan je doen om het te voorkomen of om er van af te komen?

Er is een griepepidemie in Nederland. In week 8 van 2018 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties 155 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziekte (IAZ). Dat is voor de elfde achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. Griepachtige klachten zijn het acuut begin van koorts, in combinatie met hoesten, loopneus, keelpijn, hoofdpijn of spierpijn.
De griepepidemie in ons land duurt nu al elf weken, twee weken langer dan gemiddeld. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Acupunctuur kan effectief zijn bij het voorkomen van verkoudheid of griep en bij het behandelen van de symptomen. Het verbetert het immuunsysteem, dat een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van verkoudheid en griep. Ook vermindert het de symptomen zoals rillingen, koorts, pijn in het lichaam, keelpijn en hoesten door het lichaam te helpen het virus sneller uit te zetten. Hoe langer men wacht om een infectieziekte te behandelen, hoe langer het duurt om de ziekteverwekker te zuiveren. Bij de behandeling van verkoudheids- of griepsymptomen zijn de resultaten altijd effectiever als de behandeling al in het vroegste stadium begint.

Ook Guasha en Cupping kunnen onmiddellijke verlichting bieden van de symptomen van verkoudheid en griep.
Cupping helpt het immuunsysteem te stimuleren en concentreert zich op de longen en de bovenste luchtwegen. Dit betekent dat het immuunsysteem in wezen troepen naar het gebied stuurt om het koude- en griepvirus of de bacterie-indringers op te ruimen. Cupping helpt ook het slijm in je longen op te lossen, waardoor vastzittende hoest weer los komt. De zuigende werking van Cupping maakt stagnatie in de weefsels vrij en trekt toxines naar de oppervlakte, waar ze op de juiste manier worden gemetaboliseerd en uit het systeem worden verwijderd.

Guasha is een behandeling dat wordt gebruikt in China en in Zuid-Oost Azie. In Indonesië wordt de techniek “Kerok”, in Vietnam “Cao Yio” en in Laos “Khoud Lam” genoemd. Gua betekent schrapen. Sha zijn de rode vlekjes die naar boven komen tijdens het schrapen. Tijdens het “schrapen” worden excessen en toxines naar de oppervlakte van het lichaam gehaald en komt zo vrij.

Wat je nog meer kunt doen om je tegen een kou en griep te vechten.
Een oud Chinese remedie is een simpele soep van bosui, knoflook en gember.
2 bosuien (gebruik alleen het witte gedeelte)
1 stuk gember te grootte van een duim, in plakken snijden
3 teentjes knoflook in plakjes snijden
Beetje honing voor de smaak

Doe de bosuien, gember en knoflook in een pan en voeg 2,5 kop water aan toe. Kook het 10 minuten en voeg er een beetje honing toe. Drink de soep als het heet is. Zorg dat je na het drinken van de soep goed toegedekt bent omdat je na een paar minuten begint te zweten zo zullen koude symptomen het lichaam verlaten.

Om griep te voorkomen is het belangrijk om op het volgende te letten:
• Gebruik een papieren zakdoek tijdens het hoesten en niezen en gooi deze na gebruik weg. Of door te hoesten of niezen in de holte van je elleboog.
• Na hoesten of niezen altijd de handen wassen. Was sowieso regelmatig de handen met water en zeep.
• Houd het huis goed schoon, vooral de deurknoppen, kranen en trapleuning. Vergeet het speelgoed en de knuffels van kinderen niet schoon te maken.
• Ventileer goed door ventilatieroosters open te laten, ook in de wintermaanden.
• Iedere dag goed luchten door eenmaal per dag 10 minuten een raam en/of deur open te zetten.

Bronnen:
( https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/165660-griep-20172018-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html)
(https://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Surveillance/Stand_van_zaken_griep)

 

Acupunctuur bij winterdepressie

Posted on Posted in Acupunctuur

Het is winter. De lucht is grijs, het waait, het regent. Vandaag sneeuwt het. Sommige mensen vinden de sneeuw heerlijk en gaan er juist op uit. Maar jij gruwelt ervan. Alles gaat goed in je leven maar in de herfst en winter voel jij je altijd behoorlijk neerslachtig. Je hebt geen idee waar dit vandaan komt. Is het een winterdip, winterblues of ook wel een winterdepressie genoemd?
Wat is een winterdepressie? Het is een gevolg van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritme van het lichaam. De oorzaak is het gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen korter en daarom donkerder. Het hormoon en neurotransmitter serotonine beïnvloedt de natuurlijke dag- en nachtritme. Maar hoe ontstaat zo’n verstoring? Tryptofaan wordt met behulp van diverse enzymen omgezet tot serotonine. Serotonine is een stof in onze hersenen die onze stemmingen reguleert, ook wel gelukshormoon genoemd. Voor deze omzetting is licht nodig. Zonder licht wordt tryptofaan omgezet in melatonine. En melatonine zorgt er weer voor dat we slaperig worden. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk van (dag)licht te genieten. Winterdepressie is gelukkig een milde vorm van depressie maar toch hebben er meer dan 80.000 mensen in Nederland last van.

Een winterdepressie voelt bij iedereen wel anders maar over het algemeen zijn dit de kenmerken:
Extreme vermoeidheid
Somberheid en prikkelbaar
Gewichtstoename
Veel meer trek in koolhydraten
Concentratieproblemen
Veel meer behoefte aan slaap
Het gevoel van onbalans
Meer zin in slaap

Gelukkig kun je er wel iets tegen doen en het zelfs voorkomen door bijvoorbeeld acupunctuur.
Acupunctuur is een effectieve methode bij de behandeling van depressie omdat het zowel lichamelijke klachten als emotionele en mentale symptomen behandelt. Acupunctuur stuurt de energie aan om lichaam en geest weer in balans te brengen. Tevens blijkt uit modern wetenschappelijk onderzoek dat acupunctuur de aanmaak van serotonine stimuleert.
De acupunctuurnaalden zijn nauwelijks voelbaar. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van een moxalamp. Door de warmte van de lamp en de verwarmde behandeltafel doezelen de meeste mensen in mijn praktijk heerlijk weg.

Wat kun je er zelf aan doen:
Slik extra vitamine B, magnesium en vitamine D omdat je lichaam in de winter minder vitamine D aanmaakt. Ook kruiden hebben een helende werking op onze lichaam. Zo kan Sint Janskruid en Gingko Biloba effectief zijn tegen een depressie. Nooit zomaar combineren met medicijnen, overleg altijd eerst met een arts.
Zorg voor veel beweging. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan en dit stofje verbetert de gemoedstoestand.
Breng meer tijd buiten door en adem de frisse lucht in.
Ga de sauna in. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de warmte positief werkt bij depressies en er vindt een toename plaats van endorfine.
Ontspan. Stress verlaagt ons afweersysteem en doet een sterk beroep op onze vitamine- en mineraalreserves.

 

Herfst en het metaalelement

Posted on Posted in Acupunctuur en shiatsu

Helaas is de zomer alweer voorbij. Hoewel we halverwege oktober toch nog een paar warme dagen hebben gehad gaan we nu echt de herfst in. De herfst valt volgens TCM (Traditional Chinese Medicine) onder het element metaal. Een belangrijk onderdeel van TCM is nl. de leer van de 5 elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Maar omdat we nu in het herfstseizoen zitten wil ik het graag hebben over het element metaal. De dikke darm en longen zijn verbonden met het metaalelement. Wanneer jouw metaalelement niet in balans is kun je klachten krijgen zoals benauwdheid, verkoudheid, hoesten, allergieën, zachte en krachteloze stem, verstopte neus en bijholtes, darmklachten en buikpijn. Een mentale disbalans herken je aan het moeilijk kunnen loslaten, verdrietig voelen en steeds in herhaling vallen van dezelfde gedragspatronen. Volgens de TCM is het goed om in de herfst aandacht aan het metaalelement te geven. Dit kan door ademhalingsoefeningen, Tai Chi, Qi Gong of meditatie. Het element is tevens verbonden met de smaak ‘pikant of ook wel scherp’. Deze smaak zorgt er voor dat het de ‘Qi’ (energie) in het lichaam in gang zet, het gaat beter stromen en heft stagnaties op. Een voorbeeld van een scherp voedingsmiddel is gember. Als je in de herfst kou hebt gevat en last hebt van een verkoudheid dan zorgt gember ervoor dat het je lichaam verwarmt, het opent de poriën en verjaagt de koude uit het lichaam. Maak een thee van verse gember. Dit kun je doen door een stukje gember van ongeveer 1 cm te raspen en er kokend water over te gieten. Je kunt er eventueel nog een theelepel honing bij doen. Gebruik gember niet als er hitte in het lichaam is. Bij een hoge koorts kun je beter verse muntthee nemen.

Acupressuur bij dysmenorroe (pijnlijke menstruatie)

Posted on Posted in Acupunctuur en shiatsu

Acupressuur is het manipuleren van acupunctuurpunten op het lichaam. Dysmenorroe is het meest voorkomend gynaecologisch probleem bij vrouwen. De klachten zijn hevige pijn in de onderbuik of rug. Vaak gaat het gepaard met hoofdpijn, stemmingswisselingen en misselijkheid.
Er zijn primaire dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. Bij primaire dysmenorroe is er geen aantoonbare oorzaak, bij secundaire dysmenorroe is er sprake van een onderliggende oorzaak zoals endometriose, ovariumcyste, vleesbomen of PID.

Volgens de TCM (Traditional Chinese Medicine) hoort Qi (energie) en Bloed vrij door het lichaam te kunnen stromen. De vrije stroming kan belemmerd worden als er blokkades zijn. Heftige of stekende pijn wordt vaak veroorzaakt door een stagnatie of blokkade van Qi of Bloed. Als er teveel ‘Koude’ of ‘Damp’ in het lichaam is kan dit ook zorgen dat de stroming niet goed verloopt.

Er is onderzoek gedaan naar het gebruik van acupressuurpunten bij dysmenorroe. De punten LIV 3 en LI 4 (zie bijgevoegde foto) werden elke dag 20 minuten gestimuleerd. Acupressuur werd 5 dagen voor de menstruatie ingezet voor 3 opeenvolgende menstruatiecycli.
Uit dit onderzoek is gebleken dat acupressuur van de punten LIV 3 en LI 4 een effectieve methode is voor het verminderen van dysmenorroe.

Dysmenorroe is goed te verhelpen met acupunctuur of shiatsu.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28917360

Slijmbeursontsteking of frozen shoulder?

Posted on Posted in Acupunctuur

De laatste tijd kom ik regelmatig mensen tegen met een bewegingsbeperking in de schouder door bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking of een frozen shoulder. Vaak bestaat een reguliere behandeling uit een pijnstiller of een injectie met corticosteroïden. De pijn kan dan na verloop van tijd weer terugkomen.
De Chinese Geneeskunde kent verschillende oorzaken van schouderklachten. Bij pijn is er altijd sprake van een blokkade. Met acupunctuur en/of cupping kan de blokkade opgeheven worden.

Slijmbeursontsteking
Slijmbeurzen zijn kussentjes met vocht die er voor zorgen dat de pees gemakkelijk kan bewegen zonder dat er wrijving ontstaat tussen pezen en botten. Het bevindt zich tussen de gewrichten, denk bijvoorbeeld aan knieën, schouders, heupen en ellebogen. Door een overbelasting kan er een ontsteking ontstaan in een slijmbeurs. De pijn is dan dof en/of stekend en bij beweging wordt de het erger. Door de pijn ontstaat er een bewegingsbeperking.
Acupunctuur en cupping vormen een krachtige combinatie om deze klachten aan te pakken.
Cupping zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en weefsel waardoor de blokkade wordt opgeheven. Acupunctuur vermindert de pijn, ontspant de spieren en herstelt het lichaam.
Het effect hiervan is direct merkbaar door een toegenomen beweeglijkheid en verminderde pijn.

Bij een frozen shoulder is er een ontsteking in het schoudergewricht. Dit heeft tot gevolg dat het schouderkapsel om het gewricht gaat krimpen en er bewegingsverlies plaatsvindt. De pijn is constant aanwezig en kan bij een plotselinge beweging verergeren.
Een frozen shoulder kenmerkt zich door drie fasen en ontwikkelt zich langzaam, het kan dan wel 3 jaar duren voordat je er vanaf bent.
Bij een primaire frozen shoulder is er nog geen duidelijke oorzaak bekend. Een secundaire frozen shoulder is meestal het gevolg van een ongeluk of operatie.

Laat je tijdig behandelen voordat de klacht chronisch wordt! Als je er snel bij bent is de hersteltijd een stuk korter.

Meer informatie over onderzoek behandeling van acupunctuur bij een frozen shoulder vind je op onderstaande link:

http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1769-acupuncture-thaws-frozen-shoulder

 

 

Vernieuwde website

Posted on Posted in eerste blog

Hoera! Mijn website is af, welkom! Hierin zal ik regelmatig een blog plaatsen waarin je o.a. weetjes over acupunctuur, wetenschappelijke onderzoeken, massage, shiatsu en voeding vindt.

Ik hou van lekker en verantwoord eten. Af en toe zal ik ook een aantal recepten in de blog plaatsen.