Gynaecologie & Zwangerschap

Gynaecologische klachten zijn met acupunctuur goed te behandelen.

Menstruatieklachten

Een gezonde menstruatiecyclus hoort vrij te zijn van klachten. Helaas ervaren veel vrouwen dit niet en denken dat menstruatieklachten er eenmaal bij horen. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op. Een acupunctuurbehandeling zorgt er voor dat de hormoonhuishouding weer in balans komt. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van jouw klachten.

Overgangsklachten
Volgens de traditionele Chinese Geneeskunde hoort de overgang probleemloos te verlopen. Klachten zoals opvliegers, hartkloppingen, slecht slapen en stemmingswisselingen hoeven niet of nauwelijks aanwezig te zijn. Wanneer de vrouw in balans is kan dit proces zonder klachten verlopen. Echter bij veel vrouwen is dit evenwicht in min of meerdere mate verstoord.
Deze symptomen kunnen verlicht worden door het balanceren van het hormonale systeem middels acupunctuur, kruiden en leefstijl-/voedingsadviezen.

Kinderwens
Acupunctuur kan de kans op zwangerschap vergroten. Hieronder een opsomming van wat acupunctuur kan doen.

  • Menstruatiecyclus reguleren (en daarmee de eisprong);
  • De groei van de eicel stimuleren;
  • De doorbloeding in de baarmoeder en eierstokken verbeteren;
  • Stress-beleving verminderen;
  • Bijwerkingen van medicatie verminderen.

Het beste is om drie maanden vóór de zwangerschapspoging te starten met acupunctuur zodat eventuele problemen kunnen worden behandeld en de menstruatie cyclus geoptimaliseerd is. Maar ook als je al begonnen bent aan een zwangerschapspoging is acupunctuur zinvol. Of het nou via de natuurlijk weg is of via IVF/IUI.

Zwangerschap
Het doel van acupunctuur tijdens de zwangerschap is het herstellen van de natuurlijke balans zonder bijwerkingen of gevaar voor de baby. Klachten kunnen soms zo heftig zijn dat je niet meer normaal kunt functioneren. Medicatie mag vaak niet gebruikt worden of misschien wil je het zelf liever niet gebruiken. Acupunctuur kan dan een goed alternatief zijn. Zwangerschapsklachten worden op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen aangepakt. Denk aan zwangerschapsmisselijkheid, lage rugklachten, moeheid, slaapproblemen, obstipatie, het ondersteunen bij de voorbereiding van de bevalling (inductie) en de stuitligging. Daarnaast kan acupunctuur ook worden ingezet om sneller te herstellen na de bevalling.

IVF/IUI
Tijdens een IVF traject kan acupunctuur een goede ondersteuning zijn.
De invloed van de acupunctuur op de vruchtbaarheid in het algemeen en in het bijzonder als ondersteuning van de IVF of IUI is de laatste jaren uitvoerig onderzocht.
Het meest relevante en recente onderzoek dateert van 7 februari 2008 en is uitgevoerd door de VU in Amsterdam en de Universiteit van de School van Maryland van Geneeskunde. Zij combineerden resultaten van zeven testen bij 1.366 vrouwen. Van de vrouwen die werden bestudeerd kreeg een derde acupunctuur naaldjes op het lichaam geplaatst. Een derde kreeg een nep behandeling en de rest kreeg helemaal geen behandeling.
Van de vrouwen die acupunctuur ondergingen bleek 65% een succesvolle embryo-overdracht te hebben. Dit betekent dat voor elke 10 vrouwen die acupunctuur ontvangen, er één extra succesvolle embryo-overdracht zou zijn. De resultaten van déze meta-analyse lieten ook al zien dat het inzetten van acupunctuur bij IVF, het aantal zwangerschappen en levend geboren kinderen significant verhoogden. De onderzoekers benadrukken dat deze uitkomsten volkomen objectief zijn: namelijk zwangerschap en geboorte. Van een placebo-effect kan volgens hen geen sprake zijn.
(Bron: British Medical Journal, doi:10.1136/bmj.39471.430451.BE (February 2008))