Shiatsu therapie

Shiatsu massage is een zeer krachtige therapie die, naast acupunctuur, een volwaardige plaats inneemt in diverse Aziatische landen.
Shiatsu therapie kan een zeer breed scala aan klachten effectief behandelen.

Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) is een manier van lichaamstherapie of massage die onder andere is ontwikkeld in Japan.

Bij shiatsu wordt gebruik gemaakt van duimen, handen, ellebogen, voeten en knieën, en verschillende manipulaties zoals moxa en cupping. Dit wordt gedaan op de acupunctuurpunten die langs de meridiaansystemen (energiebanen) lopen. Ze bevinden zich over het gehele lichaam en strekken zich uit tot in de inwendige organen. Het zijn punten waar de stroom van energie (Qi) gemakkelijk kan vertragen en stagneren. Wanneer de energiestroom vertraagt ontstaan er stoornissen. Je kunt dit vergelijken met water dat uit een tuinslang stroomt. Het water stroomt ongehinderd en vloeit gemakkelijk door de tuinslang zolang er nergens een verstopping is. Zodra er een verstopping is dan zal het water niet goed doorstromen Dit komt overeen met de meridiaansystemen. Om te weten te komen welk acupunctuurpunt er gebruikt moet worden voor een behandeling, wordt er gekeken naar welk meridiaansysteem is aangetast. De Oosterse Geneeskunde kijkt daarom naar een individueel persoon.