Moxa en Cupping

moxa
Moxibustion

Moxa therapie is één van de aanvullende behandelmethoden. Moxa is het branden van een gedroogd kruid genaamd Artemesia vulgaris (bijvoetskruid) en heeft de vorm van een sigaar. Door de moxa boven een acupunctuurpunt te branden wordt deze hierdoor intensief gestimuleerd. Dit bevordert de energiestroom en brengt direct warmte in het lichaam. Moxa is o.a. aan te bevelen bij chronische pijnen, rugproblemen, kou, het ontstoren van littekens, gebrekkige energie en slapeloosheid.

cupping
Cupping
Cupping therapie is een van de belangrijkste aanvullende behandelmethoden binnen TCM en is al duizenden jaren oud. Het wordt onder andere gebruikt om de doorbloeding van de huid te bevorderen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Cups (kopjes) gemaakt van glas, plastic of bamboe worden op de huid geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit kan door gebruik te maken van een pomp of door de lucht in de cups te verwarmen. Zo worden energieblokkades opgeheven en de bloeddoorstroming verbeterd. Na de behandeling kunnen ronde rode plekken ontstaan op de plek waar de cups hebben gestaan maar trekken na korte tijd weer weg.

Cupping is effectief bij spier- en gewrichtsklachten, rugklachten, verklevingen, verkoudheden en hoesten.