Shiatsu en andere therapieën

Shiatsu massage is een zeer krachtige therapie die, naast acupunctuur, een volwaardige plaats inneemt in diverse Aziatische landen.
Het kan een zeer breed scala aan klachten effectief behandelen.

Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) is een manier van lichaamstherapie of massage die onder andere is ontwikkeld in Japan. Bij shiatsu wordt gebruik gemaakt van duimen, handen, elle bogen, voeten en knieën, en verschillende manipulaties zoals moxa en cupping. Dit wordt gedaan op de acupunctuurpunten die langs de meridiaansystemen (energiebanen) lopen. Ze bevinden zich over het gehele lichaam en strekken zich uit tot in de inwendige organen. Het zijn punten waar de stroom van energie (Qi) gemakkelijk kan vertragen en stagneren. Wanneer de energiestroom vertraagt ontstaan er stoornissen. Je kunt dit vergelijken met water dat uit een tuinslang stroomt. Het water stroomt ongehinderd en vloeit gemakkelijk door de tuinslang zolang er nergens een verstopping is. Zodra er een verstopping is dan zal het water niet goed doorstromen Dit komt overeen met de meridiaansystemen. Om te weten te komen welk acupunctuurpunt er gebruikt moet worden voor een behandeling, wordt er gekeken naar welk meridiaansysteem is aangetast. De Oosterse Geneeskunde kijkt daarom naar een individueel persoon.

Shiatsu voelt heel speciaal aan, op een manier die niet lijkt op andere vormen van lichaamswerk. Dit komt vaak als een verrassing voor mensen die gewend zijn massage, aromatherapie of reflexologie te krijgen. Shiatsu ligt ergens tussen acupunctuur, massage en magnetiseren.

Shiatsu en andere therapieën

Shiatsu en massage
Beide vormen werken op het lichaam waar het pijn doet of stijf is en kunnen emotionele conflicten losmaken. Shiatsu verschilt van de meeste vormen van massage in het gebruik dat men maakt van manipulatie en strekkingen.

Shiatsu en magnetiseren
Bij magnetiseren worden de pijnlijke plekken meestal lichtjes vastgehouden en stuurt de magnetiseur energie naar de aangedane plek. De patiënt krijgt vaak de gewaarwording van warmte waaraan gewerkt wordt. In shiatsu hebben we oosterse geneeskunde om onze handelingen op te baseren maar we kunnen heel veel gebruik maken van de methoden van het magnetiseren. Vaak kunnen het alleen maar vasthouden van een punt of een lichaamstreek en visualiseren dat daar genezende energie instroomt het krachtigste onderdeel van een behandeling zijn.

Shiatsu en acupunctuur
Hebben dezelfde wortels en hebben elementen van theorie met elkaar gemeen. Of een patiënt kiest voor acupunctuur of Shiatsu als therapie zal afhangen van de persoonlijke voorkeur en van zijn gezondheidstoestand. Het verschil tussen Shiatsu en acupunctuur is dat Shiatsu in fysiek opzicht op het hele lichaam werkt door Qi op de hele meridiaan te stimuleren. De acupuncturist kijkt daarentegen naar het hele lichaam en besluit dan wat de beste uitwerking van de punten op het geheel zal hebben.

Shiatsu gaat ook heel goed samen met andere therapieën en met reguliere medische behandeling. Shiatsu wordt vaak in combinatie met kruidengeneeskunde, voedingstherapie of psychotherapie gebruikt.