Acupunctuur

Ben jij ook geveld door griep?

Wat kan je doen om het te voorkomen of om er van af te komen?

Er is een griepepidemie in Nederland. In week 8 van 2018 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties 155 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziekte (IAZ). Dat is voor de elfde achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. Griepachtige klachten zijn het acuut begin van koorts, in combinatie met hoesten, loopneus, keelpijn, hoofdpijn of spierpijn.
De griepepidemie in ons land duurt nu al elf weken, twee weken langer dan gemiddeld. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Acupunctuur kan effectief zijn bij het voorkomen van verkoudheid of griep en bij het behandelen van de symptomen. Het verbetert het immuunsysteem, dat een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van verkoudheid en griep. Ook vermindert het de symptomen zoals rillingen, koorts, pijn in het lichaam, keelpijn en hoesten door het lichaam te helpen het virus sneller uit te zetten. Hoe langer men wacht om een infectieziekte te behandelen, hoe langer het duurt om de ziekteverwekker te zuiveren. Bij de behandeling van verkoudheids- of griepsymptomen zijn de resultaten altijd effectiever als de behandeling al in het vroegste stadium begint.

Ook Guasha en Cupping kunnen onmiddellijke verlichting bieden van de symptomen van verkoudheid en griep.
Cupping helpt het immuunsysteem te stimuleren en concentreert zich op de longen en de bovenste luchtwegen. Dit betekent dat het immuunsysteem in wezen troepen naar het gebied stuurt om het koude- en griepvirus of de bacterie-indringers op te ruimen. Cupping helpt ook het slijm in je longen op te lossen, waardoor vastzittende hoest weer los komt. De zuigende werking van Cupping maakt stagnatie in de weefsels vrij en trekt toxines naar de oppervlakte, waar ze op de juiste manier worden gemetaboliseerd en uit het systeem worden verwijderd.

Guasha is een behandeling dat wordt gebruikt in China en in Zuid-Oost Azie. In Indonesië wordt de techniek “Kerok”, in Vietnam “Cao Yio” en in Laos “Khoud Lam” genoemd. Gua betekent schrapen. Sha zijn de rode vlekjes die naar boven komen tijdens het schrapen. Tijdens het “schrapen” worden excessen en toxines naar de oppervlakte van het lichaam gehaald en komt zo vrij.

Wat je nog meer kunt doen om je tegen een kou en griep te vechten.
Een oud Chinese remedie is een simpele soep van bosui, knoflook en gember.
2 bosuien (gebruik alleen het witte gedeelte)
1 stuk gember te grootte van een duim, in plakken snijden
3 teentjes knoflook in plakjes snijden
Beetje honing voor de smaak

Doe de bosuien, gember en knoflook in een pan en voeg 2,5 kop water aan toe. Kook het 10 minuten en voeg er een beetje honing toe. Drink de soep als het heet is. Zorg dat je na het drinken van de soep goed toegedekt bent omdat je na een paar minuten begint te zweten zo zullen koude symptomen het lichaam verlaten.

Om griep te voorkomen is het belangrijk om op het volgende te letten:
• Gebruik een papieren zakdoek tijdens het hoesten en niezen en gooi deze na gebruik weg. Of door te hoesten of niezen in de holte van je elleboog.
• Na hoesten of niezen altijd de handen wassen. Was sowieso regelmatig de handen met water en zeep.
• Houd het huis goed schoon, vooral de deurknoppen, kranen en trapleuning. Vergeet het speelgoed en de knuffels van kinderen niet schoon te maken.
• Ventileer goed door ventilatieroosters open te laten, ook in de wintermaanden.
• Iedere dag goed luchten door eenmaal per dag 10 minuten een raam en/of deur open te zetten.

Bronnen:
( https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/165660-griep-20172018-symptomen-oorzaak-en-behandeling.html)
(https://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Surveillance/Stand_van_zaken_griep)