Acupunctuur en shiatsu

Winter en de Nierenergie

Bah, ik ben de winter een beetje zat! Jij ook? December is nog wel een oké maand. Door drukte, gezelligheid, lekker eten is december zo weer voorbij. Maar januari én februari! Man, wat duren die maanden lang! Door de kou en regen heb je ook geen zin om naar buiten te gaan. Ik tenminste niet!

In mijn praktijk komen nu ook veel mensen die een verkoudheid te pakken hebben. Ik geef ze als advies om hun Nierenergie (met een hoofdletter “N” om het orgaan-meridiaanstelsel aan te duiden) aan te sterken. “Nierenergie?”, vragen ze dan. “Maar er niks aan de hand met mijn nieren”. Sommige mensen willen dan meteen hun huisarts bellen. Niets om je zorgen over te maken het gaat om de energie die door de nieren heen loopt. Je kan deze energie aansterken met oefeningen, zodat deze energie beter gaat stromen en niet blokkeert in het lichaam.

Traditional Chinese Medicine (TCM) gelooft erin dat als je jezelf in harmonie brengt met de seizoenen, je beschermt wordt tegen ziektes. En bij elk seizoen hoort een energie die genoemd is naar een orgaan. De Nier en Blaas zijn gerelateerd aan het winterseizoen. De Nieren zijn volgens TCM het fontein van de jeugd , de basis van je hele gezondheid en vitaliteit. Het is de bron van Yin en Yang in je lichaam. Yin staat voor rust. Zoals de winter beschouwd wordt als een tijd voor opslag. In de natuur zie je dat dieren de tijd nemen om te overwinteren zodat ze in het voorjaar weer energie (Yang) hebben om voedsel te zoeken en te gaan paren. Dus wanneer Yin wordt gevoed in de winter, wordt het sterk en helpt het onze yang-energie te laten groeien.

Tekenen en symptomen die wijzen op een onbalans van Nierenergie 

  • Lage rugpijn
  • zwakke knieën of enkels
  • bot- of tandproblemen
  • oorsuizen of gehoorverlies
  • seksuele problemen
  • onvruchtbaarheid
  • haaruitval
  • schildklierproblemen of extreme reacties op koude
  • veel opvliegers zijn ook aanwijzingen dat uw nierenergie uit balans is.

Wat je kunt doen om je Nierenergie aan te sterken

1. Neem in ieder geval voldoende rust. Niet voor niets houden sommige dieren in de winter een winterslaap.
2. Zorg voor de juiste voeding.
3. Neem regelmatig een warm voetenbad en masseer daarna je voetzolen.
4. Doe oefeningen om de Nierenergie aan te sterken. Hieronder volgen er een paar:

Kloppen van de nieren
Nieren kloppen is heel eenvoudig en activeert de Nierenergie. Rol je vuisten in een bal en begin met kloppen op je onderrug waar je nieren zijn. Adem diep in en uit terwijl je de spanning doorbreekt. Laat elke zware energie je lichaam verlaten door je ademhaling. Herhaal dit ongeveer een minuut. Zorg ervoor dat je stevig klopt, maar niet te hard.

Nier- en blaasstrekking

Oefening 1

Ga zitten met beide benen gestrekt voor je. Trek je tenen naar je toe en laat ze omhoog wijzen. Voel de strekking die aan de achterkant van je benen ontstaat. Zorg dat je rechtop zit zodat je de zitbotjes voelt. Op een inademing strek je je hele ruggengraat en armen naar boven, met de handpalmen naar buiten gedraaid. Adem uit en buig je vanuit je heupen naar voren en leg je handen op je schenen, enkels of voeten. Blijf vijf tot tien rustige ademhalingen in deze houding. Voel dat er nog steeds ruimte is voor een diepe ademhaling, ook als het lichaam dubbelgevouwen is. Herhaal dit 3 x.

 

Oefening 2

Ga in spreidstand staan. Zorg dat je tenen iets naar elkaar toe wijzen en je hielen wat naar buiten gericht. Adem in en bij een uitademing buig je met een rechte rug voorover. Zet je handen onder je schouders neer. Als het je lukt kun je proberen om je handen plat op te grond te laten rusten. Duw je hielen iets naar achter en buiten terwijl ze op hun plek blijven. Houd je schouderbladen op je rug bij elkaar. In deze positie voel je aan de binnenkant van je benen een strekking. Dit is de Niermeridiaan. Kom na vijf tot tien rustige ademhalingen weer terug omhoog. Herhaal dit 3 maal. Vermijd in geval van een hoge bloeddruk vooroverbuigingen waarbij het hoofd lager hangt dan je heupen.

Taoïstische ademhalingsoefening

• Ga op je rug liggen.
• Maak losse vuisten en plaats ze onder je rug t.h.v. je nieren.
• Adem in en richt met je adem naar de regio waar je nieren zich bevinden. Voel de spieren in je onderrug naar je vuisten drukken.
• Houd je vuisten daar totdat je voelt dat de spieren in je onderrug zich uitzetten en rustig samentrekken.
• Zodra je voelt dat je de controle over de spieren hebt, kun je je vuisten verwijderen.
• Adem naar je nieren voor een paar minuten en geef ze een mooie lichte massage bij elke in- en uitademing.

De juiste voeding

Als je gewend bent om veel rauwkost of koude maaltijden te eten dan kan je dit in de winter beter aanvullen of vervangen door warme seizoensproducten te nemen. Zo krijg je meer weerstand en energie.
Voeding dat de nieren sterkt zijn pompoen, kidneybonen, zwarte sesamzaad, walnoten, miso, donkergroene groenten. Voedsel uit de zee, zoals vis, schelpdieren, zeewier, kelp en sushi zijn allemaal uitstekende niertonics. Eet ook regelmatig een warme soep en een bouillon met botten.
Acupunctuur en/of shiatsu
Door bepaalde punten langs de Niermeridiaan te stimuleren kan de stroom van vitale energie worden hersteld en blokkades worden opgeheven. De Nieren kunnen hierdoor hun normale functies op een optimale niveau uitvoeren waardoor je gezondheid wordt verbeterd.