Acupunctuur en shiatsu

Acupressuur bij dysmenorroe (pijnlijke menstruatie)

Acupressuur is het manipuleren van acupunctuurpunten op het lichaam. Dysmenorroe is het meest voorkomend gynaecologisch probleem bij vrouwen. De klachten zijn hevige pijn in de onderbuik of rug. Vaak gaat het gepaard met hoofdpijn, stemmingswisselingen en misselijkheid.
Er zijn primaire dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. Bij primaire dysmenorroe is er geen aantoonbare oorzaak, bij secundaire dysmenorroe is er sprake van een onderliggende oorzaak zoals endometriose, ovariumcyste, vleesbomen of PID.

Volgens de TCM (Traditional Chinese Medicine) hoort Qi (energie) en Bloed vrij door het lichaam te kunnen stromen. De vrije stroming kan belemmerd worden als er blokkades zijn. Heftige of stekende pijn wordt vaak veroorzaakt door een stagnatie of blokkade van Qi of Bloed. Als er teveel ‘Koude’ of ‘Damp’ in het lichaam is kan dit ook zorgen dat de stroming niet goed verloopt.

Er is onderzoek gedaan naar het gebruik van acupressuurpunten bij dysmenorroe. De punten LIV 3 en LI 4 (zie bijgevoegde foto) werden elke dag 20 minuten gestimuleerd. Acupressuur werd 5 dagen voor de menstruatie ingezet voor 3 opeenvolgende menstruatiecycli.
Uit dit onderzoek is gebleken dat acupressuur van de punten LIV 3 en LI 4 een effectieve methode is voor het verminderen van dysmenorroe.

Dysmenorroe is goed te verhelpen met acupunctuur of shiatsu.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28917360